Nosteboden_topp
ramme
alternative image
 

Fra en kus dagbok

En forestilling av og med teaterkompaniet TheaterAtelieret. (delvis samarbeid med Krabatene)

”Fra en ku’s dagbok” er en barnebok skrevet av den kjente svenske forfatteren Beppe Wolgers. Boken handler om kua FleskFia, som lever - som kyr flest - et traust og trasig liv i fjøset. Dagene er forutsigbare, rutinepreget og fryktelig kjedelige. Det eneste høydepunktet er når bonden kommer for å melke. En natt drømmer FleskFia seg ut i verden og opplever store eventyr: Hun blir superstjerne i Stockholm, cabarétsanger i Paris, hun taler kyrne’s sak i FN, ordner fred i hele verden og mye, mye mer...

Boris R. Hauck leste boken, og så straks mulighetene for et særdeles spesielt teaterkonsept, dramatiserte boken med noen tekst-tillegg, samt skrev inn en rekke karakterer i tillegg til hovedkarakteren, kua FleskFia. Stykket hadde (j)urpremiere i fjøset på Kulturgård Hatlestad 10. september -06, og gjorde enorm suksess. Det gjorde også stor lykke på åpningen av kulturdagene på Laksevåg i oktober i fjor, da forestillingen ble spilt i fjøset på Laksevåg Lokalmuséum. Stykket fikk strålende kritikk da det hadde Bergenspremiere januar 2008. Forestillingen har gjestet Haugesund Teater, Landbruksmessen Horva 2007, og den har også vært vist under Barnas Kulturfestival i Logen, sept. -08, på Hordaland Teater’s Lørdagsteateret og skal spilles under teaterfestivalen Mini Midi Maxi i slutten av november 2008.

”Fra en ku´s dagbok” handler litt om hva drømmer kan gjøre når hverdagen kjennes trist og grå, men setter også viktig fokus på økologisk gårdsdrift og dyrehold, der man ikke driver rovdrift på dyrene for å få billigst mulig produksjon.

Det går et ’spøkelse’ gjennom Europa nå. Spøkelset av industriell mat. Vi har nok mat, men vi vet ingenting om hvordan den er laget. Gammelt kjøtt. Genmodifiserte produkter. Syke dyr. Smaksforsterker. Konserveringsmidler. E-stoffer. Man er tilfreds, men samtidig er vi litt redde. Hva er det egentlig i maten vi spiser? Men nå begynner noe å røre på seg. En bevegelse av mennesker som ønsker å vite! Hvordan produseres egentlig maten vår? Hva er det i den? Hvordan behandles dyrene? Hvem dominerer mat-markedet? Vårt stykke - ”Fra en ku’s dagbok” - er bare et lite stykke om dette problemet. Om det faktum at en ku er mer enn en klump med mat. Vi har ikke noe svar, hvordan skulle vi kunne ha det? Men vi har spørsmål - og viljen til å sette et tema på dagsordenen.

 

Se Det Skjer i menylinjen over for forestillingstider


Manus/regi: Boris Rodriguez Hauck
Bonden + div. roller: Tor Bjørge
Kua Flæsk-Fia: Irene Ahnéll
Lyd: Leslie Egerer
Lys: Anne-Lise Vang

 

Symbol Last ned PDF-filen av flyer her.
 
Fra en kus dagbok Fra en kus dagbok Fra en kus dagbok Fra en kus dagbok Fra en kus dagbok Fra en kus dagbok
bunn